OM OSS

Historien bak den beste konkurransen siden «Will it float»

Det skjedde i de dager at det utgikk et budskap fra Jo Kobro Ole Bjørn “Isaak Okoronkwo Obi Wan Kenobe” Rongen at alle dorker i Norge skulle skrives inn i mantallet ved journalistutdanningen i Stavanger. Det var den første innskrivning i den tid Nils Johan Leif Johan Sevland var landsdelshøvding i Stavanger.

Tre av redaksjonsmedlemmene i 2004: Ståle nr 2 fra venstre, Vegard nr 3 og Ola nummer 6.

…øøh…ja…det var altså i 2003 at Vegard Flemmen Vaagbø aka Flemma aka RBVegard begynte på journalisutdanningen i Stavanger. Der blei han støttekontakt for room mate med sin gamle kumpan fra Skjeberg Folkehøgskole (shoutout til Atle Sande Fredriksen. Neida. Joda.), Mads Magneson Edland og innrullert i samme klasse som Ola Nymo Trulsen (på den tida aka Djemba-Djemba) og Ståle Bjørnersen (som har fått den tvilsomme æren av å skrive denne historien). Denne kvartetten er altså gjengen bak EM-/VMTIPS-konseptet som nå altså har etterfulgt Will it float som verdens beste konkurranse.

Ideen til konkurransen var det Vegard som kom opp med, men rett skal være rett; det var en idé han hadde stjålet fra ei utslitt frisørinne fra Ørsta eller noe sånt…(eventuelt Svein Erik “Polmo” Haugmo. Kudos overlevert).

Det fjerde redaksjonsmedlemmet i 2004, Mads Magneson Edland, hiver i seg nydelig thaimat fra Naree Thai.

Den første konkurransen vi arrangerte var EMTIPS04. Vi var allerede da oppe med nettside og nettskjema. Men, og dette blir et gjentagende tema, det fins ingen elektroniske spor av denne konkurransen. La oss si det sånn; Vegard har ikke akkurat bachelorgrad i IT-sikkerhet og til tross for at han lever 24-7 på nett/PC har han ikke verdens beste lagringsrutiner heller…konkurransen blei likevel en uforbeholden suksess og la grunnlaget for den formidable suksesshistorien som følger over de neste tolv årene…

Hellas vant EM i 2004 og sjøl uten tilgjengelig bevis kan jeg bestemt melde at ingen av deltagerne hadde det tipset inne. Vinner av konkurransen blei STURE SOLUM ANDERSEN. Dermed blei han konkurransens første kjendis og vil aldri bli glømt, spesielt ikke av låtsnekrer DJ Olsborg.

To år seinere var redaksjonen ikke lenger Stavanger-basert, men snarere spredd utover landet. Edland i Stavanger, Vaagbø i Molde og Trulsen-Bjørnersen var i Oslo og dreiv med mye rare prosjekter. Fram mot mesterskapet børsta vi støv av 90-talls-fenomenet IRC og gjennomførte redaksjonsmøter på #whatsupinit (bare avbrutt av replikken “ASL” fra en bruker som het Cliff…).

Teknologisk var vi å finne på samme plattform som to år tidligere. Vegard mekka hjemmeside på home.no.etwas.random.shit. eller noe sånt. Men…heller ikke denne nettsida eksisterer lenger. Vinner av konkurransen blei en av den eldre garden, Stein Bjørnersen. Husker jeg ikke feil ga dette ca 6000 kroner i premie. I tillegg hadde vi Tour-de-France-inspirerte trøyer i flere klasser. Stein vant den gule som sammenlagtvinner. Men det ga også premie å vinne grønn, prikkete og hvit trøye. Ken Stein Andersen tok med seg to trøyer og vant blant annet en Kurt-Asle-Arvesen-CSC-trøye.

Når det gjaldt den hvite trøya så gikk den til ungdomstipperen. Ken Stein Andersen vant denne trøya, men ikke uten protester. Protesten kom fra Sanveds egen Audun K, som semi-seriøst meldte følgende ved hjelp av “reply all”:

sitat fra vmtips-siden:
“Ungdomstrøye: Beste deltaker under 25 år.”

etter å ha sett bilde av denne ken stein andersen ante jeg ugler i mosen, og etter et kjapt søk i de gamle skattelistene på bt.no, finner jeg ut at andersen fyller 30 år i 2006. hva i huleste?
ken stein har forøvrig en formue på 0 kr tilbake i 2002 (for en taper) og kunne kanskje trengt de 710 kr mer enn meg, men likevel legger jeg herved inn en klage. jeg er den rettmessige vinneren av ungdomstrøyen!

Klagen blei ikke tatt til følge og Ken Stein Andersen blei stående som vinner av ungdomstrøya. Årsak: Vi hadde endra reglene slik at ungdomstrøya gikk til beste deltaker under 30 år.

bubble

Men Audun fikk sin revansje fem år seinere da han og undertengede omsider rundet 80-tallsklassikeren Bubble Bobble.

 

Denne gjengen, Garbage reunited featuring DJ Olsborg and 88 jerkoffs in a jar, lagde en av flere VMTIPS-låter i 2006

Nytt av året for 2006 var at DJ Olsborg kom på banen med opp til flere VMTIPS06-låter. Disse gikk sin seiersgang over nettet, konkurransen og ungdomsklubbene i Indre Troms. Disse låtene viser seg også å være vanskelig å finne (hva i alle dager er det vi driver med…?).

Fra roadtripen i Tyskland i 2006. Ståle foran Kølnerdomen.

Deltager Lars Inge Sørlie og redaksjonsmedlem Ståle Bjørnersen dro på road trip til Tyskland under VM og leverte daglige reisebrev til nettsida fra hele turen…og du tror reisebrevene eksisterer ennå?

I 2008 var det EMTIPS igjen og vinneren blei Per Olav Inderhaug. Han stakk dermed av med 8200 kroner i premiepenger. Sjøl om vi hadde litt ymse på premiebordet både i 2004 og 2006 var det i 2008 jævlig rare rekordmange  premier. Vi nevner i fleng: Gaute-Ormåsen-singel, Anne-Nørdsti-singel, en Frokost-TV-kopp og t-skjorta med trykket “Jeg kom 23 plasser bak Ken Stein Andersen i EMTIPS08” (denne trykte vi opp før EM starta og Stian Vestad vant denne trøya, sjøl om han kun kom 17 plasser bak Ken Stein. Hvorfor? Det var kun 17 deltagere som var dårligere enn Ken Stein (føler du ikke også at du er i ferd med å bli litt kjent med Ken Stein Andersen nå?)).

På musikkvideofronten gjorde DJ Olsborg reint bord på EMTIPS-låt-kåringene ved mesterskapets slutt…det takket være den Stig-van-Eijk-produserte superhiten “Vegard e en bartender (han vil ha dine tips)” som han lagde sammen med 88 jerkoffs in a jar.

Kameramann og de to “musikantene” gikk gjennom gatene på Grünerløkka med ghettoblastern på full guffe ei natt i mai for å spille inn denne filmen. Skuffelsen var derfor merkbar da det ikke var blitt noe opptak (DORKS!). Dermed måtte vi gjøre samme stuntet en gang til…denne gang natt til 17.mai.

I 2010 hadde vi flere deltagere enn noen gang (98), masse premier og nok en gang en ultrahipp/superdorky VMTIPS-låt/-video. Men den store fobedringen var det wiz-kid Audun Rundberg aka BUFdir-Audun som sto for. Han brukte den overdimensjonerte hjernen sin til å automatisere både innleveringsprosedyren og sammenlagtoppdateringessystemet. Med andre ord: Vegard slapp å sitte med kalkulator, penn og papir og regne ut poeng og oppdatere summer. Nå var det bare å la deltagerne fylle ut nettskjemaet, oppdatere resultatene i kampene og så gjorde systemet til Rundberg resten. Endelig hadde vi altså et redaksjonsmedlem som kunne noe!

Og vi kom oss på .com. Vi fiksa oss nettsida www.vmtips2010.com. Så gå inn og sjekk den ut….eller vent…den har visst blitt hacka og fins ikke lenger…

Men VMTIPS2010-musikkvidoen fins i hvert fall. Den finner du her.

Vinner av konkurransen blei Jevnaker-gutt/-mann Øystein Haug. Han stakk av med over 8000 kroner. I tillegg hadde vi en haug med premier til, som teaterbilletter på Nationaltheateret, boka “Joker” om humoristen Ragnar Pedersen, Pondus-bok nummer 9, det offisielle VMTIPS2010-forkleet, en replika av det offisielle VM-trofeet (vinner blei generalsekretær Vaagbø himself…får vi et bilde av hvor dette trofeet står hen i dag? Hvis han ikke har rota bort dette og da…) og flere premier.

Sistemann i sammendraget blei Vegards far Jarle Magnar Vaagbø. Han vant en AaFK-drakt! Den var nok tung å svelge så lenge Jarle Magnar er sesongkortholder på Røkke Aker Stadion i Molde. Med såpass mange Molde-supportere som deltagere bør vel Aafk-drakt som lanterne-rouge-premie være noe vi kan gjenta. Eller blir dette mobbing, Bjørn Helge?

I 2012 var det EM i Ukraina og Polen og dermed EMTIPS og fra denne konkurransen har vi faktisk en nettside som fortsatt er oppe og går! Sjekk den ut her om du vil. Vi hadde en shitload med premier, deltagere og sjukt innhold. Blant annet kunne du stemme fram din Hødd-favoritt, vi hadde et revolverintervju med denne mannen, vi hadde dagbøker gjennom hele mesterskapet som varierte fra det minimalistiske til det mer maksimalistiske og vi hadde sjølsagt en musikkvideo. Men om du lurer på resultatlista er ikke den lenka oppe og går…denne gangen tror jeg vi får skylde på BufDir- Netlife-Audun.

Vinner blei Ola Ruud Ramsli, som fikk 15.000 kroner i førstepremie og også de tre neste på resultatlista tok med seg noen tusenlapper.

Mads Edland og det grønne huset i Stavanger hvor man blei født eller unnfanget eller noe…

Jeg har ikke nevnt redaksjonens eneste gjenværende Stavanger-beboer i noen særlig grad. Men vi må jo nevne at i hver konkurranse til nå har Mads og Ståle hatt ansvaret for å skrive dagbøker gjennom hele mesterskapet. Dette gjør vi i år igjen. I 2012 fikk vi hjelp fra forskjellige hold. Hvis noen har lyst til å være med å bidra på denne fronten i år er det bare å si fra. I det hele tatt tar vi i mot alle de innspill og all den hjelp som måtte komme. Har du lyst til å bidra er det bare å ta kontakt med Vegard.

Som dere ser har vi altså hatt masse premier i tillegg til pengepremien til vinneren. Disse premiene er det i stor grad ulike deltagere som har bidratt med. Hvis du sitter på noe som kan være en interessant/gjev eller kuriøs premie speak up!

 

I 2014 var det verdensmesterskap i Brasil og VMTIPS2014 ble vår mest deltagerrike konkurransen noensinne. Ca 200 deltagere kjempet om toppgevinsten på 27.000 kroner og de 53(!) øvrige premiene. Blant disse premiene kan vi nevne signerte drakter fra Cardiff, Molde, Hønefoss BK, Rosenborg, Aafk (til 45.plassen, wft!?), Brann, Tromsø, Sandefjord og Alta. Og mye annet sjuke greier, som PT-time, skopussersett og Stålkameratene-caps.

Nettsida er fortsatt oppe og går, men ikke sammenlagtlista, hva skjer’a, Audun? Nok en gang stilte DJ Olsborg opp med video og sang, nok en gang med hjelp fra sideshow Marius aka MC Thugster (og også en gjestevisitt av det tredje medlemmet av verdens mest dorky hip-hop-kollektiv, 88 Jerkoffs in a Jar).

Nettsidene ble fyllt opp av relativt gode dagbokinnslag, blant annet med reisebrev fra Brasil fra undertegnede og andre tippedeltagere. Men også med en av mine favorittinnspill, dagen når Audun presenterer statistikk fra hva vi tippere har levert. I 2014-varianten kan vi blant annet se at Amund Sjøbrend Bekkevold trodde det skulle bli skåra 231 selvmål i VM!

Vinner av konkurransen ble Torgeir Ruud Ramsli. To mesterskap på rad med seier til en Ruud Ramsli altså. Kan Ruud-Ramsli-klanen sikre hat-trick i 2016 eller kan vi stoppe denne dominansen?

Og siden dette er i ferd med å bli det reineste oppsamlingsheatet kan jeg gi en callback til et tidligere punkt i fortellingen; konkurransens første kjendis blei altså STURE SOLUM ANDERSEN. Han har derfor blitt nevnt i de aller fleste EMTIPS- og VMTIPS-låtene siden og (spoiler) vil også bli nevnt i årets låt. Det var jo en relativt stor skandale da han i 2012 eller var det i 2014 ikke leverte inn sine tips. Satser på at Selveste Solum husker å levere tipsene sine i år.

Tilbake til den kronologsike fortellingen. Nå er vi altså i 2016 og klare for sjuende konkurranse. Så da er det bare å “tippe en vinner og få et kick”, ta på deg et slips, det er klart for EMTIPS og gi dine tips til bartender Vegard. Lykke til!

Hele redaksjonen er å finne på twitter. Følg oss her:
VegardVaagbo
maedland
olant_
staleb
audunru

Advertisements
Advertisements
%d bloggers like this: