Dagboka: «NRK må jo fatte og forstå … »

daneggen

(For de som ikke skjønner tittelen: Den henviser til en nittitallsklassiker i Indre Troms)

NRK og TV 2 har et samarbeid om rettighetene til årets europamesterskap. Det gir tv-seerne et nydelig grunnlag for å sammenligne kvaliteten på de to allmennkringkasternes sendinger.

EMTIPS2016 har fått Lefdal Tromsøs ansikt utad Eskil Skotnes, profesjonell tv-selger og ikke minst svært rutinert tv-titter, til å vurdere EM på norsk tv og trille terning.

Take it away, Griggen!


For ellevte dag sitter jeg og ser på EM. I år, som tidligere år, deler NRK og TV 2 kampene broderlig seg i mellom. Begge sender fra vakre omgivelser fra «Kåntriskjære’» (eventuelt Kontraskjæret).

Kanalene deler studio, fint og flott. Men her stopper likhetene.

Mesterskapet hittil

TV 2

Kanalen har bred erfaring gjennom Premier League- og Tippeligaen-sendingene.

Med andre ord kan de dette med å sende fotball. Dette kommer klart fram gjennom gode gjester og ok reportasjer. De klarer å holde en rød tråd gjennom sendingen og bygger godt opp til kampen du gleder deg til.

Vi ser velkjente fotballfjes som Thorstvedt/Hangeland/Møller/Deila. Det er folk med passion for fotball og fin energi.

Det er kyndig ledet av Julie Strømsvåg, og gode kommentatorer i Alsaker, Myhre, Wikestad og Drillo.

tv2

NRK

Kanalen er suveren på vinteridrett. Det kan de, for det har de øvd på.

Fotball kan ikke NRK. Du blir ikke god om du trener på å vise fotball med sendinger fra LSK-hallen og en og annen NM-cupsending.

Du har ikke et godt produkt å vise det norske folk når du hoster opp Dan Eggen annenhvert år. Hva gjør han i mellomtiden? Om noen vet, let me know?

Han har ikke noe å bidra med, han gir meg INGENTING. Jeg skjønner rett og slett ikke hans rolle i studio. (Jeg brenner nok også inne med litt agg mot han etter VM’98. Jeg skal ikke skylde på enkeltpersoner, men jeg gjør det.)

Lise Klaveness er helt grei på analyse, men hun har en tendens til å snakke mer om seg sjøl enn kampen. Hun er tydeligvis tent på Iniesta (og det skjønner jeg godt).

Eggen ble heldigvis bytta ut etter hvert. Inn kom en svenske jeg aldri har hørt om, som attpåtil heller ikke kan engelsk.

De hadde David James i studio, det skal de ha for. Men ingen kunne engelsk, så de snakket ikke til ham.

davejames

Tirsdagens studiosendinger

TV 2

Fotballmaskinen TV 2 dundrer på i en light Premier League-studio-way. Strømsvåg fungerer fint som programleder, hun styrer de prateglade ekspertene godt.

De starter, som NRK, med stemningsrapport fra Frankrike. Så kommer kort og konsis informasjon om lagene og startoppstillingene. Det liker jeg. Så kuttes det til en lang reklamepause.

Tilbake i studio girer Møller og Thorstvedt oss og seg selv opp til kamp. Og det fungerer: Jeg blir gira opp og klar til kamp. Men så er det tid for litt reklame igjen.

moellerDet fungerer greit. Hadde ønsket at de fikk til litt mer PL-studiostemning, men men.

I pausen er det reklame. Mye reklame. Jeg liker at de viser målene i den andre kampen i hovedkampen. Ikke alle er like nerd (som meg) og ser begge kampene samtidig.

Etter kampen tar de oss gjennom kampen på en rolig og fin måte. Jeg liker det. Kvelden avsluttes med at Møller er på gråten, et fint øyeblikk.

TV 2s God kveld, Norge-aktige stil gir dem:

terning-4

brede

NRK

NRK hadde de to første kampene, og det startet godt med stemningsrapporter. Tom Nordlie lirte av seg sin (begrensende) kunnskap om fotball.

Han prøvde seg heldigvis ikke på noen morsomheter, det er han nemlig ikke er så god på. Tom Nordlie er ikke morsom.

Etter dette snakker Olset og co litt løst og fast om hovedkampen, men fenger meg ikke. Nils Johan Semb er svett på overleppa og brun. Veldig brun.

sembSå hopper de tilbake til noe som skjedde i går. Helt ut av det blå begynner de å snakke om Bale, Ronaldo, Iniesta, og hvem som er favorittspillerne til de i studio. Hva skjer???

Når det er unnagjort, snakker de om kamper langt frem i tid. Det virker som dagens kamper er helt glemt.

Er det en slik sending de som ikke liker fotball vil se, kanskje?

Hvorfor kan de heller ikke bare kjøre lille-Martin og Tande-P som gjester? De har like mye å komme med, og det vil gi det et folkelig preg.

Er NRK sitt mål å lage noe bare for å lage noe? Håper de at ikke noen ser på sendingen? Hadde faktisk vært bedre om de hadde tatt en 30 minutters reklamepause, for de har ikke nok stoff til å lage en build-up-sending.

Etter kampen er det veldig brått slutt. De går over til noe helt annet, og det er ingen debrifing. Det er bare slutt.

De startet ok, men det er ingen rød tråd og det går for mye frem og tilbake – akkurat som denne dagboka.

Det blir dermed:

2nye

Av Eskil Simonsen Skotnes, tidligere målmann for Målselv IL i diverse divisjoner i nedre sjikt av fotballhierarkiet. For tiden nummer 116 i EMTIPS2016. Publisert av Ola Nymo Trulsen, mangeårig lagkamerat og sju plasser under i tippekonkurransen.

 

davejames
 
Advertisements
Tagged , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: