DAGBOKA: ALBANIA VS ALBANIA, BOHEMLEGENDEN SHIROKOV OG ANDRE HISTORIER

xhaka.jpgTo brødre på hvert sitt lag og mot hverandre, Bale mot den slovakiske røkla og laget som er umulig å tippe på, England, mot Putin. Endelig første fulle spilledag i EM!

Putin måtte i ilden allerede i går, faktisk. Cerrone, en (påstått) discolegende fra 70-tallet, skulle holdt konsert i den såkalte EURO 2016 Fan-Zone i Marseille i går kveld. Russerne fant plutselig ut at stedet og konserten var rett ved spillerhotellet deres, og at spillernes nattesøvn foran matchen mot England sto i akutt fare. Ikke at russiske fotballspillere tidligere har vært så opptatt av å ta det rolig før kamp, men denne gangen var det visst så viktig at enkelte russiske spillere ringte Putin (!) for å få ordnet opp. Da fikk borgermester i Marseille, Jean-Claude Gaudin, kalde føtter og avlyste hele konserten. Det hjalp! Men først;

Dagen åpnet med oppgjøret ingen hadde store forventninger til, og det endte som de fleste regnet med: Albanerne til Sveits stakk av med alle poengene mot albanerne til Albania. Duellen i media sto mellom brødrene Xhaka, på hvert sitt lag. Duellen i matchen involverte mange flere, nesten artige, dueller mellom albanske landslagsspillere født i Sveits, og sveitsiske landslagsspillere født i Albania. Dagens tørreste er åpenbar: Det var ingen overraskelse at albanerne stakk av med alle tre poengene (!). Her rant det også inn poeng på en del EM- tipsere sine konti, da kaptein Cana håndterte en duell på egen seksten som om han spilte for albanske Rilindja i norsk 3.divisjon heller enn som kaptein for et albansk landslag som debuterte i EM. Soleklart gult oppå ett fra før, og EMs første røde var utdelt til Albania.

Hamsik mot Bale, sveisen til Ramsey mot sveisen til Kucka, over-toppen-Skrtl mot over-toppen-Williams endte med at dommer Svein Oddvar Moen satte egen EM2016-framtid i fare, og at Bales viste at de kan rote seg videre til åttendedels. Høydepunktet var selvfølgelig ikke flakkemålet til Bale eller sleiven til Robson-Kanu, men den høylytte, samstemte hyllesten av Wales´ egentlige superhelt Gary Speed (dagbokforfatteren er Leeds-fan. red.anm.)

Snakkisen underveis i dag var bråket i sentrum av Marseille. Men det var ingen overraskelse at engelske fans (eller var det kanskje vel så mye russerne? red.anm.) skapte rabalder før kampen, og heller ingen overraskelse at (et for en gangs skyld ungt og offensivt) England roter bort åpningskampseier. Dagens overraskelse er hvor formen til fylliken, bohemen, legenden og geniet Roman Shirokov er blitt av i alt mylderet. Shirokov er talentet som drakk seg bort fra en proffkontrakt med CSKA Moskva som 20-åring, som deretter, etter eget utsagn, var sammenhengende full i to år, og som til slutt bestemte seg for å forsøke å få utløp for talentet sitt. Debuten i toppdivisjonen i Russland kom som 26-åring, og året etter startet han finalen for Zenit-laget som vant Europaligaen i 2008. Som stopper. Likevel er det som kreativ midtbanespiller han har regjert i årene etter, samt på Twitter. Ryktene gikk om at han ikke engang skulle få være med i troppen til mesterskapet for Russland, laget han har vært kaptein for gjennom hele kvaliken, og som representerte den eneste virkelige produserende kraften i laget. Han er heldigvis med, men startet på benken i kveld. Da han endelig kom inn, med 14 minutter igjen på klokka, leverte han en håpløs stikker, og var ellers helt usynlig. Men Russland utlignet da! Med litt hjelp fra Putin det også, sikkert.

av Christian Paulssen

Advertisements
Tagged , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: